Prace archeologiczne na płycie poznańskiego Starego Rynku rozpoczną się w październiku, a nie jak planowano w lipcu. Władze miasta zdecydowały o przesunięciu terminu ze względu na wpływ pandemii koronawirusa na branżę gastronomiczną.

Reklama

Zastępca prezydenta Poznania Mariusz Wiśniewski tłumaczył przesunięcie rozpoczęcia prac archeologicznych wpływem pandemii koronawirusa na branżę gastronomiczną. „Okres letni, nawet licząc obowiązujące ograniczenia, to czas, kiedy można choć trochę odbudować się finansowo. W związku z tym zdecydowaliśmy się przesunąć prace archeologiczne na Starym Rynku, które miały rozpocząć się w lipcu” – poinformował.

Dodał, że ponieważ badania rozpoczną się w październiku, to należy się liczyć z tym, iż skończą się wiosną lub latem przyszłego roku.

Według komunikatu poznańskiego magistratu prace archeologiczne będą prowadzone wzdłuż Domków Budniczych, czyli części Starego Rynku szczególnie popularnej wśród turystów. „Powstanie wykop, w którym docelowo zlokalizowany zostanie zbiornik retencyjny. Wyprzedzające prace archeologiczne pod zbiornik retencyjny są niezbędne i będą realizowane w sposób zbliżony do badań przeprowadzonych w 2015 r., a ich celem jest sprawdzenie tej przestrzeni pod kątem zabytków i istniejących warstw kulturowych” – podano w komunikacie.

Podkreślono, że w planach inwestycji uwzględniono część postulatów przedstawionych przez restauratorów i przedstawicieli branży turystycznej. Jednym z nich jest budowa platform widokowych, umożliwiających turystom obserwowanie prowadzonych na płycie Rynku prac. „Miasto zamierza w miarę możliwości udostępniać restauratorom inne przestrzenie wokół Starego Rynku” – przekazano.

Prace archeologiczne poprzedzą przebudowę płyty Starego Rynku, która ma się rozpocząć po sezonie letnim 2021 r. i zgodnie z harmonogramem potrwa do wiosny 2023 r. „Inwestycja uzyskała dofinansowanie unijne i nie może zostać przesunięta w czasie” – zaznaczył Wiśniewski.

Poznańscy urzędnicy podkreślili w komunikacie, że restauratorzy borykający się ze skutkami pandemii, korzystają z promocyjnych stawek za najem powierzchni pod ogródki gastronomiczne.(PAP)

źródło: PAP Nauka w Polsce, autor: Szymon Kiepel, www.naukawpolsce.pap.pl

Doceń i poleć nas:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here